Do uprawy marchwi w ogrodzie wybiera się stanowiska przewiewne. gleby lekkie gliniaste, przepuszczalne zasobne w próchnicę. Marchew wysiewa się w drugim roku po zastosowaniu obornika. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu, wczesną wiosną na głębokość 2-3 cm. W rzędy 25-30 cm. Coraz częściej praktykuje się uprawę marchwi na redlinach. Dla większości ludzi podstawowym warzywem jest właśnie marchewka.
Marchewka to bardzo mądry wybór jeśli chodzi o zdrowie. Jest bogata w beta karoten, który w organizmie zamienia się w witaminę A, odpowiedzialną za wzrok i kondycję skóry. Własnoręczna uprawa jest gwarancją świeżości i pochodzenia. Uprawa ekologiczna w ogródku jest też gwarancją właściwego nawożenia i na pewno własnej satysfakcji.
Warto również wiedzieć że jest cennym źródłem błonnika, a jej chrupanie wpływa pozytywnie na trawienie. Zastąpi niezdrowe przekąski, reguluje pracę jelit i obniża zły cholesterol. Pyszna i zdrowa smakuje w sałatce warzywnej jak i surówce do obiadu. Przechowujemy w chłodnej piwnicy lub drewnianej skrzyni zasypanej piaskiem.