Burak ćwikłowy, to jedno ze zdrowszych i bardzo lubianych warzyw w Polsce. Ludzie uwielbiają go za piękny kolor – który często wykorzystywany jest jako naturalny barwnik spożywczy, za wyjątkowy lekko słodkawy smak i za cenne wartości odżywcze jakie posiada.

Ostatnimi czasy modnym stało się kiszenie buraków, gdyż powstały ukiszony sok ma mnóstwo zastosowań leczniczych. Posiada cenne bakterie fermentacyjne, mnóstwo żelaza. Nie jest jednak wskazany dla osób z nadciśnieniem, gdyż w procesie kiszenia jest do niego dodawane dosyć sporo soli kuchennej, a ta jak wiadomo podwyższa ciśnienie krwi.

Burak ćwikłowy jest dosyć łatwy w uprawie. Ma duże nasiona, jednak należy pamiętać, że to co widzimy jako nasiono jest w zasadzie gniazdem nasiennym zawierającym kilka – dwa do pięciu nasion. Także siewki urosną nam gęściej niż sobie to zaplanowaliśmy. Z tego właśnie powodu buraki należy przerywać, a po przerwaniu można młode buraczki zjeść, ugotować lub wsadzić z powrotem do ziemi w dogodniejszym miejscu.

Nasiona wysiewamy od kwietnia do czerwca. Buraki wzrastają przez około trzy do czterech miesięcy. Gotowe, wyrośnięte buraki należy wyrwać nim nadejdą przymrozki i można przechowywać całą zimę aż do wiosny w dosyć niskiej temperaturze, najlepiej w piasku, kopcu lub piwnicy.

Explore More

Jak siać warzywa?

Każdy, kto ma swój własny ogród, powinien mieć w nim posiane jakieś warzywa, aby wykorzystać go do dobrych celów. Lepiej przecież zajadać się własnymi pomidorami niżeli kupować te z hipermarketów,

Fasola szparagowa

Fasolę szparagową do Europy sprowadzili Hiszpańscy żeglarze w 16 wieku z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana ponad 7000 lat. Fasola jest ciepłolubna preferuje więc miejsca nasłonecznione, osłonięte od wiatru. Jest

Wysiewanie warzyw

Nasiona najlepiej kupmy w sklepie ogrodniczym. Wówczas będziemy mieli pewność, że są zdrowe, nieuszkodzone i że rośliny, które z nich wykiełkują będą dokładnie takie, jakich się spodziewamy. Do pojemnika wsypmy