Fasolę szparagową do Europy sprowadzili Hiszpańscy żeglarze w 16 wieku z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana ponad 7000 lat. Fasola jest ciepłolubna preferuje więc miejsca nasłonecznione, osłonięte od wiatru. Jest też wrażliwa na gwałtowne spadki temperatur, praktycznie nie rośnie po niżej 7-8 stopni.

Fasola szparagowa preferuje glebę żyzną zasobną w próchnicę, szybko nagrzewającą się na wiosnę. Ze względu na wysokie wymagania cieplne wysiew do gruntu powinien odbywać się w drugiej połowie maja. Nasiona wysiewać na głębokość 3-5 cm. W rzędach 45-50 cm. Największe zapotrzebowanie na wodę jest w czasie kiełkowania, ale woda powinna być dostarczona delikatnie za pomocą taśm kroplujących.

Uprawa fasoli to także zagrożenie chorób i szkodników, które należy zwalczać za pomocą dostępnych atestowanych środków. Fasola szparagowa uprawiana jest na zielono na strąki i na nasiona dając plon około 20t z hektara. Fasola szparagowa żółta uprawiana jest przeważnie na zielony rynek. Zielone odmiany trafiają w większości do przetwórstwa.

Explore More

Wysiewanie warzyw

Nasiona najlepiej kupmy w sklepie ogrodniczym. Wówczas będziemy mieli pewność, że są zdrowe, nieuszkodzone i że rośliny, które z nich wykiełkują będą dokładnie takie, jakich się spodziewamy. Do pojemnika wsypmy

Uprawa buraka ćwikłowego. Cenne wskazówki

Burak ćwikłowy, to jedno ze zdrowszych i bardzo lubianych warzyw w Polsce. Ludzie uwielbiają go za piękny kolor – który często wykorzystywany jest jako naturalny barwnik spożywczy, za wyjątkowy lekko

Jak siać warzywa?

Każdy, kto ma swój własny ogród, powinien mieć w nim posiane jakieś warzywa, aby wykorzystać go do dobrych celów. Lepiej przecież zajadać się własnymi pomidorami niżeli kupować te z hipermarketów,